• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası


Üyelik Girişi
Saat
Takvim

Anasayfa

Şahıs Şirketi ile Sermaye Şirketinin Birleşmesinde Zarar Mahsubu… Ticari hayattaki rekabet, firmaların ayakta kalabilmesi için bir takım stratejik kararlara yönlendirmekte. Yöneticiler şirketin pazardaki payını arttırmak, rekabeti azaltmak, vergi avantajı sağlamak adına faaliyet gösterdiği sektördeki rakip şirketleri satın almak veya kendi şirketleriyle birleştirerek tek çatı altında toplamak isteyebiliyorlar. Bu makalemde şahıs şirketinin devir alınması durumunda geçmiş yıl zararlarının mahsubu konusuna değineceğim.
Limited Şirket, Gelir Vergisi Mükelleflerinde Damga Vergisi Defteri Tasdiki Bilindiği üzere, 488 Sayılı Damga Vergisi kanunu ile verginin konusu kişilerin veya kurumların işlemleri dolayısıyla yapmış oldukları anlaşmaların ispat veya koşullarını belli etmek için, taraflar arasında yazılıp imzalamak veya imza yerine geçen bir işaret konmak suretiyle düzenlenen kağıtlar ile ticari hayattaki diğer değerli kağıtlardan alınan vergidir. Vergi hesabı, kağıtların Damga Vergisi kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı nispet veya miktarlarda nisbi veya maktu olarak alınır.
Bu günlerde meslek mensupları tarafından konuşulup tartışılan Mersin Vergi Dairesi Başkanlığının vermiş olduğu 11.04.2017 tarihli özelgesi oldu. Mükellef tarafından istenen özelge talebinde “Ödemesi Ertelenen SGK Primlerinin Kurum Kazancının Tespitinde Gider Olarak Dikkate Alınıp Alınmayacağı” hakkında görüş talep edilmiştir. Mersin Vergi Dairesi Başkanlığının mükellefe cevaben vermiş olduğu olumsuz görüşü ile mükellefler nezdinde ve dolaylı yoldan meslek mensupları üzerinde soğuk duş etkisi yaratmıştır.
Günümüzde birçok şirketin karşılıklı anlaşmaları gereği mal veya hizmet tesliminden önce fatura düzenlediği sık olarak karşılaşılan bir durum haline gelmiştir. Uygulamada yanlış olarak bilinen, mal teslimlerinden önce düzenlenen fatura ile birlikte sevk irsaliyesinin de düzenlenmesi gerektiği algısı ve hatalı yapılan muhasebe kayıtları bu makalemin konusunu oluşturmaktadır.
.Günümüzde hemen hemen tüm şirketler kar amacı ile kurulmaktadır. Kar amacı ile kurulan bu şirketler mal ve hizmet üretip satarak kar hedeflerler ve ticari bilanço kazancı üzerinden de ilaveler ve indirimler düşüldükten sonra çıkan matrah üzerinden vergi öderler.Fakat işlerin yolunda gitmediği gerek şirketlerin içerisinde bulunduğu kriz dönemleri, ekonomik durgunluk gerekse şirket yöneticilerinin vermiş olduğu hatalı kararlardan da kaynaklanan ticari bilanço zararı da oluşabilmektedir. Şirketler oluşan bu zararlarını 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu'nun 9. maddesinde belirtildiği üzere sonraki yıl ticari bilanço kazancı üzerinden mahsup edilmek üzere devredilmektedir
18.02.2017 Tarihli 29983 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi Genel Tebliğ ile; Muhtasar beyanname ile aylık prim ve hizmet belgesinin birleştirilmiştir. İşyerlerinde sigortalı çalıştıran işverenler, binalarında apartman görevlisi çalıştıran yöneticiler ve yanlarında ev hizmetlisi çalıştıran vb. işverenler, 01.01.2018 tarihinden itibaren çalıştırdıkları sigortalıların prime esas kazanç ve hizmet bilgilerini Sosyal Güvenlik Kurumu e-bildirge sisteminden gönderemeyecekler.
Ahmet Mehdi Yurtsever Mali Müşavir Bildiğiniz üzere, 13.12.2013 tarihli ve 28850 sayılı resmi gazetede Haksız Rekabetle Mücadele Yazılımın Meslek Mensuplarınca Kullanılması hakkında Mecburi Meslek Kararı yayınlanmıştır. Mecburi meslek kararı uyarınca meslek mensuplarının müşterileri ile yapacakları sözleşmeleri yazılım aracılığıyla Odalara bildirilmesi esası getirilmiştir. Ayrıca, 24.12.2015 Tarihli 459 sıra numaralı Vergi Usul Genel tebliğinde yapılan açıklamalar aşağıdaki gibidir
KÜÇÜK ÇOCUĞU OLAN ANNELERE MÜJDE! ANNELERE AYLIK 416 €’YA KADAR MALİ DESTEK... EVDE ÇOCUK BAKIMI PROJESİ ŞİMDİ DE İSTANBUL VE ANKARA’DA...
Gelir İdaresi Başkanlığı E-Beyanname, E-Yoklama uygulamasından sonra Vergi Mükelleflerine yapacağı tebligatları 01/01/2016 tarihinden itibaren “Elektronik” olarak yapacağını 27/08/2015 günü yayımlanan 456 seri numaralı VUK Genel Tebliği açıklamıştır.
Yeni Türk Ticaret Kanunu’nun yürürlüğe girmesiyle ticarete yeni başlayacak olanlar için bu konuyu değerlendirmek istedim. Kuracakları ticari işletmenin onlara ileride ne tür avantaj ve dezavantajlar sağlayacağı gerçekten önemli. Yoksa yarın öbür gün keşke şahıs işletmesi kursaydım, tüh keşke limited veya anonim şirketim olsaydı demesinler.
 2 
Güncel Mevzuat
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.286532.4159
Euro34.598834.7374
Hava Durumu
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam24
Toplam Ziyaret108609